Het Volkerak-Zoommeer is in 1986 ontstaan na de voltooiing van de Deltawerken. Het is een randmeer langs West Brabant en dient als zoetwaterbuffer bij extreme waterafvoeren van de Rijn of Maas en bij overvloedige regenval in West Brabant. Het is sterk geëutrofieerd. Blauwalgen (Microcystis) komen massaal voor en zijn een jaarlijks terugkerend waterprobleem. Ze maken gifstoffen die tot vogel- en vissterfte kan leiden tot gezondheidsklachten bij de mens. In de zomer van 2002 zijn ongeveer 5000 watervogels aan blauwalgen gestorven. Zomers is het water vaak niet geschikt voor waterrecreatie of de landbouw.

Blauwalgen gedijen niet in brak of zout water met een zoutgehalte van meer dan 8 Cl- g/l . Een nieuw doorlaatmiddel in de Philipsdam kan het randmeer doorspoelen met zeewater uit de Oosterschelde en het getij enigszins terug brengen. Bij een voldoende groot doorspoeldebiet wordt het zoete water van de Brabantse rivieren weggespoeld. Zo blijft het zoutgehalte voldoende hoog om het algenprobleem onder de knie te houden.

Voorafgaand aan de bouw van het doorlaatmiddel lopen er nog onderzoeken naar ondermeer de toekomstige zoetwatervoorziening voor de landbouw. Met België is afgesproken dat de bevaarbaarheid van de Schelde-Rijnverbinding niet in de klem komt. De uitvoering is gepland in 2012-2015.


Meta Info
Links
  • www.volkerakzoommeer.nl
  • No labels