Het Veerse Meer ontstond in 1961 na de aanleg van de Veerse Gatdam en Zandkreekdam, als onderdeel van de Deltawerken. De afvoer van polderwater uit de omringende polders resulteerde in een brak en voedselrijk meer. De waterkwaliteit en ecologische waarde lieten te wensen over.

In 2004 is het doorlaatmiddel 'Katse Heul' in de Zandkreekdam aangelegd. Het doorlaatmiddel bestaat uit twee betonnen kokers van 6 meter breed en 83 meter lang. Die zorgt voor een uitwisseling tussen het Veerse Meer en de Oosterschelde. Bij hoog water komt het zoute water uit de Oosterschelde het meer binnen, mengt met het water in het meer en stroomt bij laag water weer weg. Er is nu een klein getij op het Veerse Meer van 10-15 cm.

Het doorlaatmiddel gaf al snel een positief effect. Het zeewater uit de Oosterschelde zorgt voor zouter, helderder, gezonder en soortenrijker water. De keerzijde is dat er meer kwallen zijn, dat uitgezette forellen makkelijker wegtrekken en dat materialen sneller verweren door het hogere zoutgehalte. Gebruikers van het Veerse Meer en omwonenden zijn tevreden met de komst van het doorlaatmiddel, zo bleek uit een enquête.

Meta Info
Links
  • No labels