De Kop van Noord Holland verdient in diverse opzichten een opwaardering. De regionale economie is verzwakt. Een integrale aanpak is nodig om de werkgelegenheid, de landbouw, het wonen en de leefomgeving te verbeteren. Het mooie landschap en de interessante cultuurhistorie van Wieringen moet meer uit de verf komen en de ecologische waarde zal vergroten wanneer er een verbinding komt tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Tenslotte moeten de waterhuishouding en de vaarmogelijkheden in de Kop van Noord Holland verbeterd worden.

Het Wieringerrandmeer is het plan om tussen de gemeenten Wieringen en Wieringermeer een randmeer aan te leggen en in de omgeving daarvan ruimte te maken voor groen, recreatie, bedrijvigheid en wonen. In de afgelopen jaren is het plan concreet gemaakt. Er is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten en ontwerpplan, masterplan, beeldkwaliteitsplan en business case opgesteld. Begin 2008 namen de gemeenteraden en provinciale staten het besluit tot uitvoering.
Het Amstelmeerkanaal zal worden verbreed tot het Wieringerrandmeer. Aan de oost- en westzijde komen sluizen. Wieringen wordt dan weer een (schier-)eiland, net zoals in de periode ca. 1200-1924 het geval was. In het omringende vlakke polderland valt Wieringen op door het glooiend en reliefrijke landschap. Dat relief is te danken aan de gestuwde keileemlaag in de ondergrond die in de Saale-ijstijd gevormd is.

Het randmeer zal een groot aaneengesloten natuurgebied worden tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Het is een van de grootste natuurprojecten in de regio en maakt deel uit van de provinciale ecologische hoofdstructuur. Het randmeer is omzoomd met rietvelden en met schorren. Het oostelijk deel is woon, recreatie en natuurgebied. Er worden in de loop der jaren ca. 2000 woningen gebouwd. Het plan wordt in fases uitgevoerd over de periode 2009-2032. Het ruimtegebruik van het randmeergebied is: 850 ha water, 450 ha natuur, 240 ha woningen en 50 ha infrastructuur. Er komt een route voor beroeps-en recreatievaart.


  • No labels