Het vliegverkeer op Schiphol groeit fors en de luchthaven zoekt ruimte voor verder uitbreiding. De Noordzee biedt die ruimte en voorkomt de bestaande problemen met geluidsoverlast.

Het plan is om een schiereiland aan te leggen 4 kilometer voor de kust bij IJmuiden. Op het eiland komen twee landingsbanen die evenwijdig aan de kust lopen zodat men op het vaste land geen geluidsoverlast heeft. Een ondergrondse treinverbinding brengt de passagiers van en naar Schiphol. Het eiland biedt ook plaats aan een haven en in de luwte kan de natuur zich ontwikkelen.

Het gaat om een eiland van twee bij vijf kilometer, dat vijf meter boven zee uitsteekt. De zee is ter plekke slechts ca. 15 meter diep. Het ontwerp is gebaseerd op de ervaring van de initiatiefnemers met het aanleggen van kunstmatige eilanden elders op de wereld. Voor het opspuiten van het eiland is 200 miljoen kuub zand nodig. Sleephopperzuigers halen het zand over een groot gebied en maken ondiepe geulen die zich snel herstellen. Door grote hopperzuigers in te zetten kan het eiland er in ongeveer drie jaar liggen. Een golfbreker houdt het zand op zijn plek, wat anders zou verdwijnen door golfwerking en stroming.

Mocht een oost-west landingsbaan nodig zijn in verband met de overheersende westenwind dan moet het eiland minstens 15 kilometer uit de kust liggen om geluidsoverlast te voorkomen. De zee is daar 5 meter dieper en vergt het eiland dus meer zand en een grotere golfbreker. De tunnel naar het eiland wordt dan ook langer. Dit kost veel meer geld. Het eiland zal duizenden zeevogels aantrekken, want de Nederlandse kust ligt aan een belangrijke vogeltrekroute. De kans op botsingen tussen vogels en vliegtuigen zijn voor beiden een groot risico.


  • No labels