De groei van zeehaven- en luchthavenactiviteiten legt een grote ruimte-en milieubeslag op de omgeving. Een verdere zeewaartse uitbreiding van het Europoortgebied is een logische keuze.

Met een derde Maasvlakte wordt de Rotterdamse haven makkelijker bereikbaar voor grote zeeschepen en zijn havenactiviteiten minder belastend voor de woongebieden. Globaal is er voor een schiereiland van 20 km lang, 5 km breed en 30 m hoog 5 miljard m3 zand nodig. Er kan gebruik gemaakt worden van bestaande verbindingen met het achterland (Betuwelijn, HSL, binnenscheepvaart). Het sluit aan bij de aanleg van de tweede Maasvlakte die al in gang is gezet.

In vergelijking met een landwaartse oplossing voor een nieuwe luchthaven zijn de investeringen voor een zeewaartse oplossing erg hoog. Voordelen zijn: minder zoutindringing ter plaatse van het Haringvliet, waardoor de sluizen wellicht permanent open kunnen blijven, een betere bescherming van de koppen van Voorne en Goeree tegen stormen uit het noordwesten, ontwikkeling van grootschalige nieuwe dynamische intergetijde natuur met brede brakke zones in de luwte van het schiereiland. De effecten op de water- en sedimentstromen, op de kustligging en op de natuur moeten worden bestudeerd.

Meta Info
Links
  • No labels