Om plaatsing van windmolens op grotere waterdieptes mogelijk te maken wordt naar een nieuwe funderingstechniek op zee gezocht.

Drijvende windmolens van Hydro ('Hywind') zijn ontworpen op betonnen constructies met luchtkamers, die met drie kabels aan de zeebodem vastzitten. Hydro gebruikt haar kennis over drijvende betonconstructies die is opgedaan in de olie-industrie. Voordeel is dat de turbines te plaatsen zijn in zeer diep water met dieptes tussen 200 en 700 meter). Op die manier is de krachtige wind ver op zee optimaal te benutten. Er loopt een demonstratieproject, met windturbines van 3 MW. De windmolens zullen 80 meter boven het zeeoppervlak uitsteken, en ongeveer 120 meter onder het zeeoppervlak. De diameter van de wieken bedraagt 90 meter. De eerste testresultaten wijzen uit dat de windmolens zeer ruwe weerscondities kunnen weerstaan.

Hydro en Siemens Power Generation gaan samen drijvende windmolens ontwikkelen die ver op zee geplaatst kunnen worden.
Een demonstratieturbine wordt langs de Noorse kust getest. 
Ook Arcadis werkt aan het concept van drijvende windmolens. Het bedrijf gaat een  eerste prototype 2 MW drijvende windmolen plaatsen op het "Ventotec Ost 2" offshore - windpark, ongeveer 35 km ten noordoosten van het eiland Rügen in de Oostzee.

Drijvende windmolens zijn aan land te produceren, wat minder weersafhankelijk is dan op volle zee. Ze zijn met sleepboten te vervoeren, zowel voor het installeren op zee als voor het onderhoud in een haven. Drijvende turbines zijn ver uit het zicht van de kust te plaatsen.

Meta Info
Links
  • www.hydro.com
  • www.arcadis.de
  • No labels