Het produceren van biomassa voor biobrandstoffen op land verstoort de mondiale voedselproductie. Er is namelijk concurrentie om zoet water en om ruimte, waardoor de voedselprijzen stijgen. De open ruimte op zee is een alternatief.

Zeewieren produceren via fotosynthese olieachtige stoffen en alcohol. Het idee is om velden met het wier Laminaria aan te leggen met afmetingen van 20 bij 50 km. Een zaaischip brengt de wieren aan. Een groot productieschip oogst het wier en verwerkt het direct. De oliehoudende stoffen worden uit het wier geperst, de rest gefermenteerd tot alcohol.

Geschikte locaties zijn bijvoorbeeld de wateren rond de keerkring vanwege veel zon, warmte en windstille omstandigheden. De groei van de wieren kan gelimiteerd raken door tekort aan elementen en nutrienten. Het toevoegen van ijzer en fosfaat is daarom noodzakelijk. Dat kan via het oppompen van water uit fosfaatrijke lagen in de oceaan.

De zon die op een algenveld van 1000 vierkante kilometer oceaan schijnt, levert volgens berekeningen 1000 ton olie-equivalenten op (1 olie-equivalenten =1175 liter olie). Dat levert naar schatting €100 miljoen per jaar op. Dat rechtvaardigt de investering van € 1 miljard. De initiatiefnemer heeft octrooi aangevraagd en zoekt investeerders.

Om de wereldbehoefte aan olie te dekken zijn er 12000 velden nodig, of te wel 3,5% van het totale oppervlakte van de wereldzeeën. Verondersteld is dat algen 0,1-0,2% van de zonne-energie omzetten in energiehoudend materiaal. Maar dat rendement zou ook een factor tien hoger kunnen liggen, zodat er evenredig minder velden nodig zijn.

Meta Info
Links
  • No labels