Getijdestroming is een onuitputtelijke bron van energie. Energie winnen uit stroming van water is eigenlijk vergelijkbaar met het opwekken van elektriciteit met behulp van wind. Omdat water een veel hogere dichtheid heeft dan lucht, kan de omvang en de draaisnelheid van een onderwaterturbine kleiner zijn dan een windturbine om toch dezelfde capaciteit te leveren. Er zijn verschillende concepten:

_Turbines die draaien om een  horizontale as_. Dit zijn met windmolens vergelijkbare constructies, alleen langzaam draaiend. Soms staan ze net als windmolens op palen met fundering, soms zijn het drijvende structuren, soms zijn het op de zeebodem rustende constructies.
Voorbeeld 1: in het project van Hammerfest Strom wordt sinds 2003 stroom geproduceerd met behulp van rotoren met een doorsnede van 32m. In 2007 is een joint venture opgericht met Scottish Power ter realisatie van een centrale voor de kust van Schotland;
Voorbeeld 2: het samenwerkingsproject van de Duitse stroomgigant EON en het bedrijf Lunar Energy moet in 2008 dat leiden tot een centrale voor de kust van Engeland met een capaciteit van 8 MW bestaande uit op de bodem rustende Rotal Tidal Turbines.

_Turbines die draaien om een verticale as_. Een voorbeeld  is de ''Davis Hydro Turbine'' van Blue Energy International uit Canada. Het systeem is als microcentrale te gebruiken(5-25kW) of als midrange power systeem (250kW). En aan elkaar gekoppeld wordt het een mega power systeem , waarmee een zeearm afgesloten kan worden, tegelijkertijd  functionerend als vierbaans brug/ponton.

_Overige technieken_. Ook andere technieken om stromingsenergie om te zetten in elektriciteit worden bestudeerd. Vaak berusten ze op het principe dat een plaat, vleugel of andere structuur in een waterstroom gaat oscilleren (vergelijkbaar aan het wapperen van een vlag in de wind) en dat deze beweging omgezet kan worden in elektriciteit. Deze technieken zijn in het algemeen nog niet commercieel.

De potentie van getijdenstromingsenergie is zeer groot, met name in de West-Europese landen. Getijden zijn zeer goed voorspelbaar en dus ook de energieopbrengst. Bij onderwaterturbines hoeft in het ontwerp alleen rekening te  worden gehouden met twee stromingsrichtingen. In tegenstelling tot windturbines leveren onderwaterturbines geen geluidsoverlast of slagschaduw en hebben ze een beperkte visusele impact op het landschap, zeker als ze, zoals in het EON project, ver onder de waterspiegel geplaatst worden. Aanpassingen aan de constructie zijn moeilijk te realiseren op het moment dat een apparaat eenmaal is geïnstalleerd onder water. Onder water is de kans op vervuiling groter van de rotorbladen dan in de lucht bijvoorbeeld door visnetten, plastic afval, algen en wier.
De kosten variëren per techniek, maar komen soms in de buurt van de kosten van gangbare elektriciteitsopwekking.


Meta Info
Links
  • www.e-tidevannsenergi.com
  • www.bluenergy.com/
  • www.pulsegeneration.co.uk/www.lunarenergy.co.ukwww.scottishpower.com
  • No labels