Golven zijn een onuitputtelijke bron van energie. Er zijn twee principes om dat te benutten:

_De golfbeweging wordt via een voorwerp omgezet in elektrische energie_
1. Een groot aantal ontwerpen gaat uit van boeiachtige structuren (die overigens ook ver onder het wateroppervlakte gepositioneerd kunnen zijn) die op en neer bewegen. Deze beweging wordt vervolgens hydraulisch, pneumatisch of direct omgezet in elektriciteit. Een voorbeeld hiervan is de PowerBuoy van Ocean Power Technologies, een bedrijf dat samenwerkt met onder andere Total en Iberdrola, en die een commerciële centrale voor de kust van Spanje voorbereidt.
2. Een andere mogelijkheid om de opwaartse kracht te benutten is gebruik te maken van de scharnierende werking die ontstaat als één of meer drijflichamen ten opzichte van elkaar, of ten opzichte van een vast punt, bewegen. Een voorbeeld hiervan is de in Schotland ontworpen Pelamis (letterlijk: zeeslang). Dit is een scharnierende slang van 120 meter, die op de golven drijft. De bewegingen tussen de scharnieren worden omgezet in elektriciteit waardoor 0.75 megawatt geproduceerd wordt. In samenwerking met EON is een project voor de kust van Engeland in voorbereiding, dat in 2009 stroom moet gaan leveren aan het net.
3. Een ander voorbeeld komt van het Israëlisch bedrijf SDE. De op en neer gaande beweging van een drijvend voorwerp wordt via een hydraulische installatie omgezet in elektriciteit (zie foto boven).

_Het golfvolume wordt gebruikt voor energieproductie_
1. Bij een aantal technieken wordt de golf, dan wel de golftop, opgevangen en drijft het teruglopende water een generator aan. Een voorbeeld hiervan is de  SeaWave Slot-Cone Generator, die in Noorwegen getest wordt en die ook in dijklichamen is te intergreren.
2. Bij andere installaties wordt de golf "gevangen" in een gesloten kamer, en wordt de door de golfslag samengeperste lucht omgezet in elektriciteit. Een voorbeeld hiervan is de LIMPET (Land Installed Marine Powered Energy Transformer) van Seagen die sinds 2000 getest wordt bij Schotland en verder ontwikkeld wordt in samenwerking met oa Siemens. De LIMPET kan overigens ook als kunstrif ingezet worden.

Een voordeel van golfenergie is dat de elektriciteitsvoorziening vrij constant en voorspelbaar is, in tegenstelling tot windenergie. Volgens het Duitse stroombedrijf EON zou 15% van het wereldstroomverbruik met behulp van golfenergie geproduceerd kunnen worden. Overigens zijn de windgolven langs de Nederlandse kust minder krachtig dan de zware golven aan oceaankusten. De voorspelde stroomprijzen liggen tussen 2 en 10 ct/kWh.

Meta Info
Links
  • www.oceanpowertechnologies.com
  • www.oceanpd.com/www.sde.co.il
  • www.waveenergy.no/
  • www.wavegen.co.uk/www.waveswing.com
  • www.eon.comhttp://
  • www.waveenergy.no/http://
  • www.wavegen.co.uk/http://
  • www.sde.co.il/http://
  • www.pelamiswave.com/
  • No labels