Om minder afhankelijk te zijn van aanvoer van aardgas per pijpleiding is offshore opslag van gas in lege aardgasvelden voor de kust van Nederland een alternatief.

Het plan van een offshore regas faciliteit werkt als volgt. Speciale gasschepen leggen aan bij een productieschip, dat boven de lege gasvelden in zee voor anker ligt. Op dat schip wordt het vloeibare aardgas (LNG) weer gasvormig gemaakt en in lege ondergrondse gasvelden gepompt. Taqa heeft daartoe in 2006 de gasvelden P15/P18 van BP overgenomen, die zich 20 tot 40 kilometer uit de kust bevinden. In de velden, die via pijpleidingen met het vasteland zijn verbonden, kan 16 tot 20 mrd m3 gas worden opgeslagen, bijna de helft van het jaarlijkse Nederlandse gasverbruik. Bij het oppompen wordt het gas weer vloeibaar gemaakt. Het is de eerste installatie in Europa die op zee wordt gebouwd.

De locatie biedt de mogelijkheid aan LNG tankers om hun lading offshore op een veilige manier en op afstand van de bewoonde wereld te lossen. Het voorkomt ook het manoeuvreren van grote LNG tankers naar een onshore terminal in de drukke haven van Rotterdam.

Meta Info
Links
  • www.beurs.nl
  • No labels