In Europa is een grote vraag naar aardgas die deels via overzeese aanvoer van LNG kan worden voldaan. Door de mogelijkheid om aardgas vanuit steeds verder gelegen bronnen in te zetten neemt de leveringszekerheid van aardgas toe. Doordat de marktwerking vergroot krijgen marktpartijen meer mogelijkheden hun gas-(energie-)portfolio te diversificeren.

LNG is aardgas dat bij atmosferische druk wordt afgekoeld tot circa -160 °C waardoor het vloeibaar wordt. LNG neemt 600 keer minder volume in dan gasvormig aardgas. In deze vorm laat aardgas zich gemakkelijk in grote hoeveelheden over grote afstanden transporteren. Dat is vooral interessant voor landen die wél grote aardgasreserves hebben, maar geen infrastructuur naar een consumentenmarkt. Bovendien kan zo nuttig gebruik worden gemaakt van aardgas, dat voorheen in heel grote hoeveelheden werd afgefakkeld ("associated gas" dat ontstaat als bijproduct van oliewinning).

De eerste Nederlandse LNG importterminal, Gate terminal, komt in Rotterdam op de Maasvlakte te staan. Gate terminal krijgt een doorvoercapaciteit van 9 - 16 miljard kubieke meter per jaar. De functies van de terminal zijn: aanvoer en opslag van LNG en vervolgens verdamping en afvoer van het aardgas. De schepen die LNG aanvoeren zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld en voldoen aan uiterst strenge veiligheidsnormen. Ze zijn bijvoorbeeld standaard dubbelwandig.

LNG-industrie op land is minder gecompliceerd dan offshore. De Maasvlakte is het beste bereikbaar voor LNG-schepen (ook als die in de toekomst veel groter  worden). Alle noodzakelijke begeleidings- en afhandelingsfaciliteiten zijn aanwezig. De potentiële afzetmarkt voor aardgas is hier groot en dichtbij. De industriële complexen in de directe omgeving maken synergievoordelen mogelijk (bijvoorbeeld het gebruik van restwarmte). Een LNG terminal in Rotterdam versterkt de positie van Nederland als gasverdeelpunt in Noordwest-Europa. Dat kan dankzij de koppeling van de terminal aan het bestaande net en zijn spilfunctie in de internationale distributieketen. 

Meta Info
  • No labels