Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Dit hoofdstuk beschrijft de opzet van de Delft-FEWS configuratie en hoe deze op hoofdlijnen is ingericht voor het Nationaal Water Model (NWM). Ontwikkelaars vinden hier de belangrijkste keuzes en overwegingen die gemaakt zijn bij de configuratie, hoe bijvoorbeeld de filters en grid display zijn ingericht voor het NWM. Een overzicht van de verschillende onderdelen (of deelgebieden) die in het NWM zijn opgenomen en hun onderlinge relatie is weergegeven in Figuur 1. Deze structuur komt ook terug in de verschillende displays van het NWM.

Image Removed

Figuur 1    Overzicht van de verschillende onderdelen (of deelgebieden) die in het NWM beschikbaar zijnDe structuur bestaat uit momenteel enkel "Zoetwater". Het onderdeel "Veiligheid" wordt niet ondersteund.

De workflows en bewerkingen zijn in meer detail beschreven in het onderdeel "Zoetwater". Specifieke settings van Delft-FEWS (o.a. voor het back-end en op de server, staan beschreven in de installatie handleiding (zie Loos, 2015). Hieronder volgen puntsgewijs een aantal kenmerken van het NWM:

  • Het NWM is ontwikkeld als een “Client Server” systeem (zie "Algemene opbouw Delft-FEWS systeem"), waarbij verschillende gebruikers tegelijkertijd kunnen inloggen en sommen kunnen starten.
  • Alle functionaliteit van het NWM staat beschreven in de configuratie. Binnen de configuratie is wel scheiding aangebracht tussen verschillende onderdelen (zoals Zoetwater, IJsselmeer en Rivieren). 
  • De inhoud van de workflows (rekenstappen) zijn voor alle onderdelen verschillend maar in principe wordt voor elk onderdeel dezelfde structuur (op hoofdlijnen: importeren, modelrun uitvoeren, exporteren) van de workflows gehanteerd.
  • Externe modellen (Sobek, LHM, WAQUA) worden aangestuurd via specifieke model adapters (zie "Externe modellen (Modules)").
  • In het NWM wordt veelvuldig gebruik gemaakt van basisgegevens die in het kader van andere projecten zijn verzameld.

...