Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

De mannetjes hebben een donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel. De vrouwtjes hebben een bruine kop, zonder zo'n karakteristieke 'bril'. Omdat beide geslachten een punthoofd hebben, zou 'Punthoofdeend' een betere naam zijn #2.
De brilduiker is in Nederland een zeldzame broedvogel, maar is een vrij talrijk voorkomende wintergast in Nederland (oktober-april). Buiten broedtijd trekt de Brilduiker vaak naar zout water en bij vorst vertrekt hij vaak naar de Waddenzee en het Deltagebied #1.

De Brilduiker is

Voedselhabitat en strategie

De brilduiker is een tastjager en foerageert op schelpdieren en kleine kreeftachtigen in en op de waterbodem. In het Veerse Meer arriveren de Brilduikers in november en vertrekken weer in februarie. Ze komen voor over het hele Veerse Meer, maar hebben een voorkeur voor de ondiepe delen (<1 meter diep). De mannetjes foerageren ook in de diepere delen #1.De Brilduiker heeft de voorkeur om te foerageren in gebieden met een waterdiepte van 1 tot 5 meter. Ze foerageren niet in de ondiepe (<50 cm) gebiedenvan het Veerse Meer #1.De Brilduiker is een macro-zobenthoseter zoobenthoseter die leeft van schelpdieren en kleine kreeftachtigen (garnalen, vlokreeften) maar ook wormen, vis en insecten larven. Brilduikers foerageren overdag, waaraan ze dan ongeveer 70% van hun tijd besteden. Ze slikken hun prooi meestal onder water in. In het model habitat geschiktheidsmodel voor het Veerse Meer is de geschiktheid van schelpdieren bepaald door de hoogste beschikbaarheid van de strandgaper, kokkel en brakwaterkokkel te gebruiken #1.

In het Veerse Meer komt de Brilduiker overal wel voor, maar hebben een voorkeur voor de ondiepe delen (<1 meter diep). De mannetjes foerageren ook in de diepere delen #1.

De Brilduiker heeft de voorkeur om te foerageren in gebieden met een waterdiepte van 1 tot 5 meter. Ze foerageren niet in de ondiepe (<50 cm) gebieden van het Veerse Meer #1.

Reproductie en migratie

In broedtijd bevindt de brilduiker zich op zoet water bij bosrijke omgeving in Scandinavië tot Duitsland(broedt in nestkasten en boomholten, vaak in de holen van de Zwarte Specht) in Scandinavië tot Duitsland #2.

Leeftijd en mortaliteit

...