Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

...

De Bonte Strandloper is een kleine en compacte steltloper, die het gehele jaar in Nederland gezien kan worden. Binnen Europa is de Bonte Strandloper op de meeste plekken de talrijkste strandloper. Bijna 30% van de Europese bonte strandlopers overwintert in Nederland. De boven delen van deze vogel zijn in de zomer bruin, de borst witgestreept en de buik is zwart. In de winter is de Bonte Strandloper grijsbruin van boven en wit van onderen #2.

Met name tijdens de voor- en najaarstrek en gedurende de winter kunnen op het Wad reusachtige groepen gezien worden welke van en naar de hoogwatervluchtplaatsen trekken. Bijna 30% van de Europese bonte strandlopers overwintert in Nederland #1. Binnen Europa is de Bonte Strandloper op de meeste plekken de talrijkste strandloper.

In het Veerse Meer is de Bonte Strandloper bonte strandloper een overwinteraar. In oktober/november bereikt de strandloper hier de hoogste aantallen en doet zich tegoed aan de bodemdieren op de drooggevallen platen. De Bonte Stranlopers bonte strandlopers komen vooral voor op de in het Veerse Meer drooggevallen slikken van de Middelplaten, Haringvreter en Kwistenburg #2. Op het Wad kunnen met name tijdens de voor- en najaarstrek en gedurende de winter reusachtige groepen gezien worden welke van en naar de hoogwatervluchtplaatsen trekken #1.

Voedselhabitat en strategie

Het voedsel van de Bonte Strandloper bestaat uit allerlei zeediertjes die opgepikt worden terwijl de vogel in ondiep water staat. Ze gaan maximaal 3 tot 5 cm het water in #2.

Reproductie en migratie

Leeftijd en mortaliteit

Overig

Naast belangrijk foerageerhabitat voor diverse vogels heeft het Veerse Meer ook een belangrijke functie als hoogwatervluchtplaats. Vooral de Middelplaten en Kwisterburg zijn belangrijke hoogwatervluchtplaatsen. Hier verblijven grote aantallen steltlopers, waaronder de Bonte Strandlopers, uit het Oosterscheldegebied in afwachting zijn van het volgende laagwater #2.

Milieu voorwaarden

Hoogwatervluchtplaatsen zijn belangrijk voor de bonte strandloper. De gebieden die geschikt zijn als hoogwatervluchtplaats moeten tijdens de herfst- en winterperiode, wanneer de kans op stormen het grootst is, droog staan of geringe hoeveelheid water hebben. Niet alle droogvallende platen in de winter zijn geschikt als hoogwaterplaats. De eilanden Haringvreter, Schutteplaat, Mosselplaat en Aarbeieneiland Aardbeieneiland in het Veerse Meer zijn bijvoorbeeld begroeid met bomen. Hierdoor zijn ze ongeschikt als hoogwatervluchtplaats voor de Bonte Strandloper #2.

Dosis-effect relaties

...

Section
Column
width50%
Chart
type
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte zomer (m)
linetitleWaterdiepte
dataOrientationvertical
typeline
yLabelHSI

diepte zomer (m)

HSI

0

0

0.01

1

1

1

Referentie: #2

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte winter(m)
typeline
titleWaterdiepte
dataOrientationvertical
typeline
yLabelHSI

diepte winter (m)

HSI

0.0

1

0.03

1

0.05

0

0.1

0

Referentie: #3, #1, #5

...

Section
Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabeldiepte winter (m)
typeline
titleWaterdiepte
dataOrientationvertical
typeline
yLabelHSI

diepte winter (m)

HSI

-1

1

0

1

0.05

0

Referentie: #2

Column
width50%
Chart
dataDisplaytrue
legendfalse
xlabelvegetatie (ja/nee)typeline
titleVegetatie
dataOrientationvertical
typebar
yLabelHSI

vegetatie (ja/neeklassen)

HSI

0 nee

1

0.5 ja

0

0

0

Referentie: #2

Ornithologisch Basisregister #4

...

Toepassingsgebied

Het Veerse meer. De rekenregels voor Waterdiepte en Vegetatie opgesteld voor het Veerse Meer #5.

Voorbeeld project

Niet aanwezigEen voorbeeldproject is niet beschikbaar

Referenties

1

Anchor
1
1
http://www.soortenbank.nl/
2
Anchor
2
2
http://www.synbiosys.alterra.nl/natura2000/
3
Anchor
3
3
Duel, H. en Specken, B.. Habitatmodel Fuut: een model voor het bepalen van de kwaliteit van water- en moerasgebieden als broedhabitat voor de Fuut (Podiceps cristatus). TNO-BSA Werkdocument P 94-029. 1994
4
Anchor
4
4
Sierdsema, H.Broedvogels en beheer. Staatsbosbeheer.SOVON.1995
5
Anchor
5
5
Wijsman, J.|Onderzoek naar de toekomstige waterkwaliteit en ecologie van het Veerse Meer. Studie naar het effect van het doorlaatmiddel en aanvullende maatregelen. Deel 2: Opzet en verificatie van de Habitat Evaluatie Procedure. WL|Delft Hydraulics. november 2002