Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

Ecological knowledge base

scrollbar

Plant-etende vogels

Algemeen

Section
Column
width80%

Algemene kenmerken

 

Naam

Wiki Markup
h1. Algemeen || Algemene kenmerken || || | Naam

soort(en)groep

|

Plant-etende

vogels

| | Regio | Nederland | | Watersysteem | Wetlands, Meren en reservoirs | | Natuurparameter | Vogels | | Factsheet opgemaakt door | Marjolijn Haasnoot | h1. Habitat beschrijving Deze groep omvat vogels die boven en rond de waterlijn op vegetatie foerageren, dit zijn met name eenden en ganzen. Ganzen foerageren voornamelijk op graslanden en kwelders (Brandgans, Rotgans, Kolgans, Grauwe gans). Daarnaast wordt ook wel gefoerageerd op akkers (Kolgans) en slikken (Rotgans, Brandgans). De Grauwe gans is ook een liefhebber van rietwortels. Van sommige ganzen is bekend dat ze ook foerageren op waterplanten, voornamelijk in zoete gebieden maar ook in zoute gebieden (Brandgans). Diverse eenden foerageren rondom de waterlijn op vegetatie (Smient, Krakeend, Wintertaling en Slobeend). Van de meeste eenden wordt gezegd dat ze in zoute en zoete wateren voorkomen (en ook foerageren). Ook zwanen zijn waterplant-eters. Zij kunnen een grotere diepte bereiken dan andere vogels. De Kleine zwaan foerageert vooral op fonteinkruid, maar eet ook van akkers en graslanden. Waterplant-etende duikeenden, zoals de meerkoet, kunnen waterplanten op een grotere diepte bereiken {1#ref1}. h3. Algemeen voorkomen blabalbalba h3. Voedselhabitat en strategie Deze groep omvat vogels die foerageren op waterplanten en vegetatie rond de waterlijn, zoals kwelder en graslanden. h3. Reproductie en migratie Onder deze vogels bevinden zich stand en trekvogels. h3. Leeftijd en mortaliteit n.v.t. op groep h3. Dichtheid nog geen informatie h1. Dosis-effect relaties hier komen de rekenregels h1. Onzekerheid en validatie (!) De rekenregels zijn gebaseerd op expert judgement van RIZA (Haasnoot et. al 2005). De regels zijn alleen kwalitatief vergeleken met meetgegevens. h1. Toepassingsgebied Meren in Nederland. Deze rekenregels zijn toegepast in het IJsselmeergebied en Volkerak Zoommeer. h1. Voorbeeld project Haasnoot, M. en K. van de Wolfshaar (ed), 2006. Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015. 2006 h1. Referenties * {anchor:ref1} Haasnoot, M. en K. van de Wolfshaar (ed), 2006. Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015.

Regio

Nederland

Watersysteem

Wetlands, Meren en reservoirs

Natuurparameter

Vogels

Factsheet opgemaakt door

M. Haasnoot

Column
width20%

Image Added

Foto door: M. Haasnoot

Habitat beschrijving

Algemeen voorkomen

Deze groep omvat vogels die boven en rond de waterlijn op vegetatie foerageren, dit zijn met name eenden en ganzen. Ganzen foerageren voornamelijk op graslanden en kwelders (Brandgans, Rotgans, Kolgans, Grauwe gans). Daarnaast wordt ook wel gefoerageerd op akkers (Kolgans) en slikken (Rotgans, Brandgans). De Grauwe gans is ook een liefhebber van rietwortels. Van sommige ganzen is bekend dat ze ook foerageren op waterplanten, voornamelijk in zoete gebieden maar ook in zoute gebieden (Brandgans). Diverse eenden foerageren rondom de waterlijn op vegetatie (Smient, Krakeend, Wintertaling en Slobeend). Van de meeste eenden wordt gezegd dat ze in zoute en zoete wateren voorkomen (en ook foerageren). Ook zwanen zijn waterplant-eters. Zij kunnen een grotere diepte bereiken dan andere vogels. De Kleine zwaan foerageert vooral op fonteinkruid, maar eet ook van akkers en graslanden. Waterplant-etende duikeenden, zoals de meerkoet, kunnen waterplanten op een grotere diepte bereiken #1.

Voedselhabitat en strategie

Deze groep omvat vogels die foerageren op waterplanten en vegetatie rond de waterlijn, zoals kwelder en graslanden.

Reproductie en migratie

Onder deze vogels bevinden zich zowel stand en trekvogels.

Dosis-effect relaties

Stroomdiagram



Dosis-effect relaties

Section
Column
width50%
Indeling groepen

groep

soorten

ganzen en eenden < 0.2 m

Brandgans, Grauwe gans, Rotgans, Smient, Wintertaling, Pijlstaart, Krakeend, Kleine rietgans, Kolgans, Slobeend

grondel ganzen zwanen 0-0,2m

Kleine zwaan, Smient, Bergeend, Tafeleend, Brandgans, Pijlstaart

zwanen 0,5 - 1m

Kleine zwaan, Tafeleend

duikeend/meerkoet 1-2m

Meerkoet, Tafeleend

Referentie #1

Column
width50%
Waterhoogte ten op zichte van waterpeil

groep

minimum (m)

maximum (m)

HGI

ganzen en eenden < 0.2 m

0

0.2

1

grondel ganzen zwanen 0-0.2m

0.2

0.5

1

zwanen 0,5 - 1m

0.5

1.0

1

duikeend/meerkoet 1-2m

1.0

2.0

1

Section
Column
wdth50%
Terrestrische vegetatie

groep

Ecotopen

HGI

grondel ganzen zwanen 0-0.2m

slikken, kwelder, nat grasland (geen bos of struweel)

1

Referentie: #1, zie ook Rekenregels Ecotopen

Column
wdth50%
Waterplanten

groep

criterium: HSI waterplanten

HGI

grondel ganzen zwanen 0-0.2m

0.6 - 1

1

zwanen 0,5 - 1m

0.6 - 1

1

duikeend/meerkoet 1-2m

0.6 - 1

1

Referentie: #1, zie ook Rekenregels Waterplanten

Onzekerheid en validatie

(warning) De dosis-effect relaties zijn gebaseerd op expert judgement van RIZA (Haasnoot et. al 2005). De relaties zijn alleen kwalitatief vergeleken met meetgegevens.

Toepasbaarheid

Deze dosis-effect relaties zijn van toepassing in Nederland. Deze relaties geven een geschiktheid in het algemeen voor plant-etende vogels en niet voor specifieke soorten per se. Voor specifieke soorten zijn eventueel additionele dosis-effect relaties nodig.

Voorbeeld project

Haasnoot, M. en K. van de Wolfshaar (ed), 2006. Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015. 2006

Referenties

1

Anchor
1
1
Haasnoot, M. en K.E. van de Wolfshaar (ed). Habitat analyse in het kader van de Planstudie/MER voor Krammer, Volkerak en Zoommeer. WL report Q4015. 2006