Naar zee! staat voor het verlengen van de Hollandse kust en een vitalisering van de ruimtelijke ordening als een publieke aangelegenheid. Op die manier kan de druk op de kust afnemen. Druk die voortkomt uit bevolkingstoename, economische groei en toenemende mobiliteit, maar ook uit de stijgende zeespiegel. De huidige gefixeerde delta doet geen recht meer aan deze dynamiek.

Drie concepten zijn beschouwd:

1. Het Vrije Westen, dat de grootsheid van de Noordzee beleefbaar maakt. Een beweeglijk stelsel van veelsoortige eilanden die drijven als een schip of wandelen als de Razende Bol (bij Den Helder). Dit maakt het achterland veiliger. De zandbanken en eilanden zijn het resultaat van slim suppleren: een verrassende, avontuurlijke kust waar het zand de ruimte krijgt. Het Vrije Westen zet in op wind, zon en water: windmolenparken, getijde- of golfenergiecentrales, zonnepaneeleilanden, algenkwekerijen voor het opwekken van biomassa-energie en osmoselandschappen voor energiewinst uit zoetzoutovergangen.

2. Holland op zijn Langst, met West-Nederland als kansrijke en veilige waternetwerkstad. Met strandgoederen als verbinding tussen stad en Noordzee, mobiele woningen, dijkhuizen, oevers, kades, bruggen, duintuinen en kustkastelen. Oude patronen van water en waterlinies worden weer zichtbaar, waardoor de steden met water worden omkranst. De huidige kustlijn wordt verlengd en transformeert naar een bredere, meer variabele zone, waarbinnen invloeden van de zee merkbaar worden. Geïnspireerd door het oude credo van waker, slaper en dromer, wordt in het westen een serie scheidingszones aangelegd om bij eventuele doorbraken te voorkomen dat geheel Holland binnen een etmaal onderstroomt. Met een stelsel van 'waterdichte schotten' en 'dubbelwandige polders' kan de delta flexibeler omgaan met onvoorziene situaties. De tussenschotten bestaan uit hoge (stuif)duincomplexen, geschikt voor eigentijdse vormen van stedebouw, infrastructuur of bosbouw. In tijden van nood dienen ze als hooggelegen vluchtwegen. Op bestaande dammen en dijken worden energiecentrales gebouwd voor schone energiewinning; ze maken gebruik van de krachten van zon, wind en water.

3. Het Hoge Oosten: waarin het langetermijnbewustzijn wordt vergroot door een virtuele kustlijn landinwaarts, van de hoge gronden in Vlaanderen, via Noordwest-Overijssel tot het Duitse deel van de delta.

 
  • No labels