You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

De brilduiker is een zeldzame broedvogel in Nederland en kan vooral in de winter in ons land gezien worden. Het zijn prachtige vogels; de mannetjes hebben een donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel. De vrouwtjes hebben een bruine kop, zonder zo'n karakteristieke 'bril'. 'Punthoofdeend' zou dan ook een betere naam zijn, omdat beide geslachten een punthoofd hebben. Brilduikers zijn holenbroeders.

De Brilduiker is een duikeend die leeft van schelpdieren en kleine kreeftachtigen in en op de waterbodem. In broedtijd bevindt de brilduiker zich op zoet water bij bosrijke omgeving (broedt in nestkasten en boomholten, vaak in holen van ZXwarte Specht) in Scandinavië tot Duitsland. Buiten broedtijd trekt de Brilduiker vaak naar zout water. De Brilduiker is een vrij talrijk voorkomende wintergast in Nederland (oktober-april). Bij vorst vertrekt hij vaak naar de Waddenzee en het Deltagebied.

In tegenstelling tot de Fuut, is de brilduiker een tastjager. De geschiktheid van een bepaald gebied als foerageerhabitat wordt dus niet beïnvloed door de hlederheid van het water.

Beken en meren, moeras, plassen, rivieren, zee

  • No labels