You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 285 Next »


Welkom op de website van de KRW-Verkenner!

Kaderrichtlijn Water

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die als doel heeft een goede toestand of goed potentieel te bereiken in alle KRW-waterlichamen in de periode tot 2027. De beoordeling van de waterlichamen betreft zowel de chemische als de ecologische toestand. Voor de vereiste chemische toestand moeten de concentraties van de KRW-prioritaire stoffen en de zwartelijststoffen beneden de wettelijke norm liggen. De ecologische toestand wordt in de eerste plaats beoordeeld aan de hand van de biologie in de vorm van het voorkomen van macrofyten, fytoplankton, macrofauna en vissen. Daarnaast spelen bij de beoordeling fysisch-chemische parameters (o.a. temperatuur, chloride en nutriëntconcentraties), hydromorfologische parameters en concentraties van specifieke verontreinigende stoffen een rol.

Wat is de KRW-Verkenner?

De KRW-Verkenner is een analyse-instrument voor het doorrekenen van effecten van KRW- maatregelen op de ecologische en chemische kwaliteit van het oppervlaktewater. Het geeft de gebruikers inzicht in de effectiviteit van maatregelen en maatregelpakketten in relatie tot de KRW-doelen. Voorbeelden van maatregelen zijn het aanpakken van puntbronnen zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties of diffuse bronnen zoals landbouw of verkeer. Ook kan de KRW- Verkenner de effecten van ecologische maatregelen zoals het opnieuw meanderen van een beek of het aanleggen van natuurvriendelijke oevers doorrekenen.

De KRW-Verkenner kan op verschillende momenten in het beleidsproces worden ingezet. In de planfase, bij het opstellen van de stroomgebiedsbeheerplannen maar ook voor het evalueren van al geïmplementeerde maatregelen of maatregelpakketten.

Binnen de KRW zijn de effecten van maatregelen op de ecologie van groot belang. In het onderstaande figuur zijn in een schematische weergave de basiscomponenten van de KRW-verkenner weergegeven. Bij deelmodules kan meer informatie gevonden worden over deze componenten.

Schematische weergave van processen in de KRW-Verkenner.

In de KRW-Verkenner 2.0 (gereed gekomen eind 2012)) staat de ecologie en waterkwaliteit centraal. Verder is deze versie flexibeler dan de oude versie van de KRW-Verkenner: het verbindt verschillende schaalniveaus (zoals stroomgebieddistricten, waterbeheers-gebieden, afwateringseenheden en waterlichamen) en kan desgewenst tijds-afhankelijke stofbalansen berekenen. De gebruiker heeft verder uitgebreide mogelijkheden om uitkomsten te vergelijken met eigen gegevens.

Via deze website kun je op de hoogte blijven van ontwikkelingen van de KRW-Verkenner, gebruikersbijeenkomsten, workshops en cursussen. Verder kan er informatie gevonden worden over de verschillende onderdelen van de KRW-Verkenner en informatie over de oude KRW-Verkenner.

Agenda

Release en workshop KRW-Verkenner

7 maart 2013

Grand Hotel Karel V
Geertebolwerk 1
3511 XA Utrecht

Opgeven voor het symposium kan hier.

Regioronde via de RAO's
Om in de regio meer bekendheid te geven aan de nieuwe KRW-Verkenner en specifieke vragen en discussiepunten te bespreken, is er gestart met een regioronde. Een team van deskundigen van de drie bij de bouw van de KRW-Verkenner betrokken instituten (Deltares, PBL en Alterra) zal op korte termijn de verschillende deelstroomgebieddistricten bezoeken. De afspraken lopen via de RAO-voorzitters. De volgende data zijn al bekend:

  • Rijn-West: 7 februari 2013
  • Maas: 7 februari 2013
  • Schelde: 13 februari 2013
  • Rijn-Oost: 28 februari 2013

Nieuwsbrief en recente rapportages

Nieuwsbrief januari 2013: klik hier

Voor de KRW-Verkenner 2.0 zijn inmiddels een aantal rapportages beschikbaar:

Landelijke pilot KRW-Verkenner 2.0:
Effecten van beleidsscenario's op de nutriëntenkwaliteit
Rapport

Innovatief Scenario Kennis Moet Stromen
Berekening van de effecten van innovatieve landbouwmaatregelen met de KRW-Verkenner
Rapport

Belasting per KRW waterlichaam voor probleemstoffen in Nederland
Technische achtergrondrapportage
Rapport

Beknopte informatie over deze rapporten? klik hier


De KRW-verkenner wordt ontwikkeld in opdracht van STOWA, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Waterschapshuis. Het projectteam bestaat uit Deltares, PBL en Alterra. De ontwikkeling van de kennisregels is mede tot stand gekomen door Delft Cluster.

  • No labels